Οι κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου είναι η εξέταση μελέτης ύπνου που πραγματοποιείται υπό προϋποθέσεις στο σπίτι. Στη διάρκεια της νύχτας και ενόσω το άτομο κοιμάται καταγράφονται στοιχεία για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών, του αναπνευστικού συστήματος και της θέσης του σώματος. Η μελέτη ύπνου αποτελεί μια σημαντική εξέταση που μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση της υπνικής άπνοιας.

Σε περιπτώσεις ευρημάτων συμβατών με υπνική άπνοια ο ασθενής παραπέμπεται για τυπική μελέτη ύπνου, εξέταση που πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο με σύγχρονο εξοπλισμό. Στη διάρκεια της το άτομο καλείται να παραμείνει στην κλινική για ένα βράδυ. Οι κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου διευκολύνουν τον ασθενή και σύμφωνα με μελέτες παρέχουν ακριβή στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στη διάγνωση.

Κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου :Ποια η διαδικασία;

Ο ειδικός ιατρός (μέλος εργαστηρίου ύπνου) ζητά από τον ασθενή να χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου μια ειδική διαγνωστική συσκευή ελέγχου της υπνικής άπνοιας και της οξυμετρίας. Η συσκευή αυτή είναι ελαφριά, εύχρηστη και ακριβής και καταγράφει τις βασικές παραμέτρους που χρειάζονται στην μελέτη ύπνου. Ο ασθενής εφαρμόζει την συσκευή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και την επόμενη ημέρα την επιστρέφει. Στη συνέχεια ο ειδικός ιατρός ύπνου μελετά τις καταγραφές που έχουν γίνει και προτείνει τους περαιτέρω διαγνωστικούς χειρισμούς. Η όλη διαδικασία γίνεται στα πλαίσια και με την ευθύνη ειδικού εργαστηρίου ύπνου και με αυστηρές προϋποθέσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται οι κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου;

Οι κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου ενδείκνυνται σε:

  • Άτομα με υψηλή κλινική πιθανότητα για υπνική άπνοια, χωρίς άλλες σοβαρές παθήσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστικά νοσήματα, νοσογόνο παχυσαρκία κλπ.
  • Όσους δεν μπορούν να δεχτούν να παραμείνουν στο εργαστήριο.
  • Περιπτώσεις αδυναμίας πρόσβασης στο εργαστήριο ύπνου.

Ποιες οι προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματικές οι κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου;

Για να είναι ακριβή τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης θα πρέπει:

  • Να γίνεται σωστή χρήση της συσκευής από τον ασθενή.
  • Να γίνει επίδειξη χρήσης της συσκευής από τον γιατρό ή τεχνικό εργαστηρίου ύπνου.
  • Να γίνεται σωστή ανάλυση των καταγραφών και φυσικά ερμηνεία από εξειδικευμένο γιατρό διαταραχών ύπνου.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πραγματοποιούνται κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου;

Υπάρχει μια σειρά περιπτώσεων στις οποίες δεν ενδείκνυται η μέθοδος αυτή. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Σε παιδιά.
  • Σε υπερήλικες.
  • Σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως πνευμονοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κτλ.
  • Όταν υπάρχει υποψία άλλων διαταραχών ύπνου εκτός της υπνικής άπνοιας.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΥΠΝΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΥΠΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ.

 

periorismenou1periorismenou

%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b5%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%27-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b5%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%27-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf