Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της καλής υγείας.
Τόσο η σωματική όσο και η ψυχική ευεξία επηρεάζονται από την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου.
Για αρκετούς ανθρώπους όμως, ο ύπνος δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση. Έχει παρατηρηθεί ότι το ποσοστό εκδήλωσης διαταραχών ύπνου, αυξάνεται σταδιακά.
Οι διαταραχές ύπνου χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες . Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι διαταραχές αναπνοής κατά τον ύπνο (σύνδρομα υπνικής άνοιας), οι διάφορες μορφές αϋπνίας, οι παραϋπνίες (υπνοβασία, ο υπνικοί τρόμοι, οι εφιάλτες, διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM κλπ), το σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου και οι υπερυπνίες (ναρκοληψία, ιδιοπαθής υπερυπνία κλπ)
Αξίζει να σημειωθούν η ανησυχητικά αυξανόμενες διαταραχές κατά τον ύπνο λόγω της μεγάλης χρήσης σύγχρονων συσκευών επικοινωνίας (κινητά, υπολογιστές κλπ) πριν τον ύπνο που εκπέμποντας φως δυσκολεύουν την έκκριση της μελατονίνης, δηλαδή της ορμόνης που προάγει τον ύπνo.
Υπνική άπνοια
Η υπνική άπνοια αποτελεί μία συχνή και ιδιαιτέρως επικίνδυνη διαταραχή της αναπνοής, η οποία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπίζεται εγκαίρως. Χαρακτηρίζεται από πολλαπλά επεισόδια πλήρους ή μερικής διακοπής της αναπνοής και για να θεωρηθεί παθολογική θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 δευτερόλεπτα. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της νόσου είναι το ροχαλητό. Άλλα συμπτώματα είναι η νυχτερινή ενούρηση, οι αιφνίδιες αφυπνήσεις, οι νυχτερινοί πονοκέφαλοι, η παλινδρόμηση γαστρικού υγρού, ο μη αναζωογονητικός ύπνος, η ξηροστομία.
powered by Rubicon Project
Η υπνική άπνοια οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες. Την παχυσαρκία και την ανατομική διαμόρφωση του προσώπου. Εκδηλώνεται συχνότερα στο ανδρικό φύλο και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.Στις περισσότερες περιπτώσεις η υπνική άπνοια είναι αποτέλεσμα πλήρους ή μερικής απόφραξης στο επίπεδο του φάρυγγα. Όταν οι διακοπές είναι συχνές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία όπως η υπέρταση, οι αρρυθμίες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.
Η διάγνωση της νόσου είναι ιδιαιτέρως σημαντική και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής εξέτασης, η οποία ονομάζεται πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου. Η συγκεκριμένη εξέταση παραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια και ο ασθενής παραμένει στον χώρο για ένα βράδυ. Σε όλη τη διάρκεια του ύπνου γίνονται ειδικές μετρήσεις που επειτρέπουν στον γιατρό να παρακολουθήσει το σύνολο των σωματικών λειτουργιών του ασθενούς.
Ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού ο γιατρός θα συστήσει τη χρήση ειδικών αναπνευστικών συσκευών, ενδοστοματικών ναρθήκων ή την χειρουργική αποκατάσταση των ανατομικών ανωμαλιών κτλ.
Ο Χαράλαμπος Μερμίγκης είναι Πνευμονολόγος, Ειδικός Ιατρός Ύπνου (Sleep Specialist), Διευθυντής του Τμήματος Εργαστηρίου Ύπνου του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Είναι ο πρώτος Έλληνας πνευμονολόγος με απόκτηση ειδικότητας Ιατρικής Ύπνου στις ΗΠΑ. Έχει πάρει βραβεία καλύτερης επιστημονικής εργασίας σε Πανελλήνια Πνευμονολογικά Συνέδρια και έχει πολλές διεθνείς δημοσιεύσεις στο πεδίο της ιατρικής του ύπνου. Είναι Phd Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου επίσης είναι επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας. Είναι Μέλος του Αmerican Academy of Sleep Medicine και της Επιτροπής Πιστοποίησης Εργαστηρίων Ύπνου.